mandag 29. desember 2008

Hvordan sette opp en blogg

Jeg lette etter instruksjonsvideoer om hvordan en setter opp blogger, og kom over denne av Ingunn Kjøl Wiig på vimeo. I tillegg finnes det mange andre instruksjonsvideoer av Ingunn om andre, relaterte temaer. En liten skatt :)

fredag 5. desember 2008

Blogs, Wikis, Podcasts....

Will Richardson sin blogg er virkelig verd å følge for dem som vil lære om det å blogge med elever. Han har gått til det skrittet å skrive bok om temaet, for oss som liker å lese slike fortsatt. Boken er lettlest og gir en flott oversikt. Jeg har sett flere fnysende anmeldelser fra rutinerte bloggere, så hvis du har mye erfaring med blogger, er denne boken ikke noe for deg. Han oppsummerer de skiftene som web 2.0 (som han kaller "the read/write web") har ført til i 10 viktige punkter. Anbefales.
Wired har avslørt Operaen :)

mandag 1. desember 2008

Diglib og "disruptive innovation"

I sommer leste jeg Clayton Christensen m. fl. Disrupting Class, om disruptiv innovasjon, dvs. innovasjon som fører til nye produkter og tjenester, og som underbyr og bryter med eksisterende produkter, for så å konkurrere disse av banen (enkelt sagt). Jeg er så heldig å få være med Arne Krokan og Rogaland Fylkeskommune på Lederopplæring, og boken er pensum i kurset. Clayton og medforfatterne nevner en rekke eksempler på billig og tilgjengelig teknologi "som drar teppet under bena på" tungrodde, dominerende selskap, og forklarer hvorfor det er så vanskelig for disse selskapene å snu seg rundt. Forfatterne selv har skrevet om dette på blogger.

Toriene om "disruptive innovation" anvender de så på undervisningssektoren, og viser hvordan ny teknologi kommer til å føre til at skoler kan regne med konkurranse når det gjelder å tilby god, elev-sentrert undervisning. Skoleverket, hevder Clayton og co., har brukt ny teknologi på en gammeldags måte, og dette har ikke ført til den innovasjonen en kunne håpe på. Skolen må bli mer elev-sentrert og tilby ulike typer læring for å møte det potensialet de lærende har.

Så kommer jeg til poenget: innholdsportalen Diglib i lys av "disruptive innovation".

Diglib er et samarbeid mellom forlagene og læringsplattformene. En ønsker å lage en god løsning for å tilby digitalt innhold på en måte som gjør disse enkle å finne og bruke for de lærende og lærerne. På sitt beste er ressursene i Diglib veldig gode, favoritten min er Panorama, et norskverk fra Gyldendal. Her ser en virkelig hva digitale ressurser kan tilføre undervisningssituasjonen. I tillegg er det oppdelt på en slik måte at ressursen er lett å bruke og tilpasse den enkelte lærende og læringssituasjonen.

Spørsmålet da blir om Diglib klarer å møte den "disruptive innovasjonen", eller om det er for sent. Er Diglib disruptiv? Vil de store forlagene bli underbydd og feid av banen, eller innehar de enda en urokkelig posisjon hos de som kjøper og bruker læremidler? Og hva er fremtiden for læringsplattformene? For å avslutte med en skikkelig lærer-klisje; "den som (har e)lever får se." Eh...

mandag 3. november 2008

What teachers make

Vurdering som motiverer til læring 2

Ett innlegg skilte seg positivt ut på vurderingskonferansen, og det var det Reidun Aare Matthiessen fra Linderud skole som stod for. Hun var fantastik inspirerende og kunnskapsrik. Linderud skole har dratt lasset sammen, virker det som, og fått til noen veldig spennende på sin skole inspirert av Black og Williams og Anne Davies fra Canada. De to tingene jeg tok med meg var disse; 1. de trekker i flokk og 2. de har klare kriterier for alt arbeid elevene gjør.

mandag 27. oktober 2008

Vurdering som motiverer til læring

Har vært på konferanse om vurdering. Jeg slått av hvor mange som fortsatt bruker papir og blyant til vurderingsarbeidet. Utallige ringpermer ble fylt med flotte vurderingslogger av ulike slag. Maskintilgang i klasserommene ble nevnt som hovedårsak til papirveldet. Ganske klart at det ligger gevinster i digitalisering. En var også redd for at foreldre påvirket elever om vurderingsarbeidet skulle gjøres hjemme, hvor maskintilgangen var bedre enn på skolen. Lærere oppdaget at elevenes svar var mer selvkritisk om vurderingen var gjort hjemme heller enn på skolen.

søndag 7. september 2008

Siste dråpen Utdanning

Tittelen henspiller ikke på at jeg har tenkt å slutte å lære ting, men at jeg melder meg ut av fagforeningen min "Utdanningsforbundet". I det siste har det blitt bekreftet det jeg har tenkt lenge, at Utdanningsforbundet er stivbeint og gammeldags. Dråpen kom da det viser seg at Utdanning ikke anbefaler lærerne å være med i satsingen til NDLA. Sukk.

mandag 14. juli 2008

Når jeg snekrer bloggen

og finner det ene gratisprogrammet etter det andre, så lurer jeg på hva alle menneskene som jobber med utvikling egentlig tjener penger på. Det finnes mange som advarer mot alle gratistjenestene, og jeg blir litt svett ved tanken på at gmail "skurer" eposten min etter informasjon om produkter jeg kanskje trenger. Det er allikevel vanskelig å si nei.

Fighting umbrella....

Kamp-paraply. Noe for oss fra Bergen? Hvis en oppdager sniking i busskøen, kanskje?

søndag 13. juli 2008

Wordle

...er et program som lar en skape vakre ordskyer av tekster. Jeg har laget er dørskilt for familien min, men en kan tenke seg en masse lure måter å bruke det på i undervisningssammenheng. Ingunn Kjøl Wiig har tenkt på hvordan en kan bruke Wordle i undervisningen.

Wordle